Fater rögtön beindult a témán, és elénk tárta egyelőre csíra-állapotban lévő, mindezidáig kidolgozatlan, ámde kétség kívül paranoid szinezetű, némi rosszindulatot sem mellőző összeesküvés-elméletét, miszerint - idézem - : ezt direkt csinálja a köztévé.

Lehet benne valami, gondoltam, mert ez még mindig jobb, mint, hogy talán véletlenül adják ezt a szart. 
 
Marci. Barátságosnak tűnő rajzfilm gyerekeknek. Bizalommal ülünk le a tévé elé, hiszen ez mégis csak a közszolgálati televízió gyerekeknek szánt műsora, meseidőben, Esti mese címen, és nem a Cartoon Network fika-poénokkal teletömött hányós-böfögős csontvázai, vagy az Animax repülve-rúgó, pengeforgató csodaharcosai. Nem, ez a békés, nyugodalmas, ártalmatlan m2 esti meséje, gondosan átszitált tartalommal, a gyermek egészséges lelki fejlődését szem előtt tartó csatorna kínálatába tartozó, szakemberek által jóváhagyott műsora. A Tv Maci is ezt nézi, szóval a marketinggel nincs baj.
 
Az első rész azzal indít, hogy a kisiskolás Marci nagypapája alaposan bepálinkázik, hogy a haver tatával zúzzon otthon, mivel a háziak elutaztak. Mattrészeg nagypapa. Remek. Lopva gyermekre nézek, aki izgalommal lesi, miről is akar szólni ez az egész, és megnyugszom, hogy egy szót sem ért belőle. 
Ahogy a sorozat bontakozik, kiderül, Marci egy csukott szemű lányba szerelmes (hivatalosan egy kínai osztálytársnőjébe), akinek a kedvéért még hazudni is képes. Sőt, mindenféle fondorlatot latba vet, hogy a kegyeit elnyerje.
Ezt biztos ilyen kedves-romantikus motívumnak szánták az alkotók, de inkább csak hülyének nézik a gyerekeket. A készítők ugyanis következetesen, több részen keresztül arra fűzik fel a cselekményt, hogy Marci hazudik, vagy hazudni kénytelen, és itt jön a poén: ez így rendben is van! 
A morális tanulságnak szánt csattanó ugyanis soha nem arra épül, hogy tulajdonképpen nem kéne hazudni/füllenteni/csalni, mert az nem helyes, hanem arra, hogy ez többé-kevésbé működik, végeredményben beválik, és a következményeket végülis meg lehet úszni, nagyobb szívás nélkül. És még a csajnak is tetszenek Marci próbálkozásai!
 
Én elhiszem, hogy ebben a korban gyakori, hogy a gyerekek kisebb hazugságokkal vagy más, egyébként ártalmatlan "praktikákkal" próbálkoznak sokszor, de felháborító, hogy esti mese címén a gyerekeket abban erősítik meg, hogy ez így belefér. Nem, basszameg, nem fér bele! Ne mutassuk már meg a gyereknek, hogy hogyan kell a szülei/tanárai/barátai háta mögött hazudozni és csalni, mások érzelmeit manipulálni (amire kell, arra úgyis rájönnek maguktól).. Szánalmas, hogy ennyire becsülik a gyerekeket (hiszen ebből az következik, nem tudnak ennél jobbat kitalálni), és felháborító, hogy azt az üzenetet közvetítik, hogy mások manipulálásával és becsapásával célt lehet érni. Nem egyszer a szülők is hazudnak (pl. anyuka, aki "fogyókúrázik", a háta mögött dugdos egy nagy tál tortát... vagy a nagypapa azt hazudja, hogy elutazott, stb.).
Egy-egy rész végén tanulság címszó alatt pedig csak abban erősítenek meg, hogy végtére is Marci jól járt azzal, hogy "próbálkozott" - lehet, hogy lebukott, esetleg megszídták, de máskülönben nem tudta volna elnyerni szíve választottjának figyelmét és megbecsülését. Hát van ennél jutalmazóbb értékű végszó?!
Mindez persze szép, színes, a figyelmet felkeltő és megtartó, jól kidolgozott figurákkal, találó szinkronnal és kellemes zenével nem csak fogyasztható, de kívánatos formában kerül a gyerekek elé. A tartalom, a "mondanivaló" pedig észrevétlenül belesüpped a kicsi fejekbe. Nem feltűnően, nem ordítóan-agresszíven, hanem finom, láthatatlan módon.
 
És nem értem, a köztévé hogyan nyúlhatott ennyire mellé. Gondolom, megvettek néhány francia rajzfilmet (pl. Caillou, A mikulástanonc, amik egyébként tényleg kedves és jó mesék), a Marci pedig "becsúszott". 

Abba viszont ijesztő belegondolni, hogy senkinek sem tűnt fel, hogy ez a rajzfilm nem jó, (még csak nem is vicces) - nincs benne kedvesség, szeretet, útmutatás, érték. Csupán vagánynak ábrázolt iskolások, akik a "szerelemre" hivatkozva megtanítják a nézőt arra, hogyan kell ügyesen hazudni, és közben úgy tesznek, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga. Az epizódok végén szereplő "lebukások" következménye pedig egy cuppanós puszi a csukott szemű kislánytól.

Én tulajdonképpen szeretem Martha Stewartot. Idegesítő, lerúgomafejét, irritáló valaki, a tökéletes colgatemosolyával és mindenhez értő, giccses szakértelmével, de végülis annyi mindent köszönhetek neki, hogy megér egy posztot. 

Már nem is emlékszem pontosan, hogyan találkoztam először Martha Stewart nevével, annyi bizonyos, hogy meglehetősen nagy lemaradásban, mert mint kiderült, ismerőseim jelentős százaléka már ismerte, olvasta, és úgy beszélt róla, mint régi jóbarátról (?! wtf!?). (Ami ennél is döbbenetesebb volt, hogy a Harcosok Klubjában - amit előtte is már vagy 5x láttam - felfedeztem egy fél mondatot MS-ról, és nem értettem, ez egy eddig miért nem tűnt fel. Műveletlen paraszt vagyok.)

A lényeg, hogy végre megismertem Őt. Martha Stewart... már a neve is bizalomgerjesztő, megfontolt, nem feltűnő vagy különleges, nem is túl bonyolult, de kellően nehéz kiejteni, és enyhén konzervatív hatású ('Maarthhha'), de nem maradi.

És, ilyen maga az ember is: a tökéletes amerikai háziasszony prototípusa, mindenhez ért, mindent könnyedén elvégez, mindent kézben tart, ugyanakkor szerény, jó a humora, és szívesen megtanít bárkit a fortélyaira.

Hát nem imádnivaló!?

Szóval, mi is akkor a bajom MS-tal? Tulajdonképpen minden. Mert van abban valami irritáló, hogy valaki ennyire ért mindenhez, és úgy tesz, mintha ez minden különösebb erőfeszítés nélkül, természetes módon menne neki (mert ugye a 150 fős stábja nem mérvadó), miközben én, egyszerű földi halandó, még mosogatni sem tudok rendszeresen, nemhogy a vállfáimat csináldmagad csúszásgátló bársony bizbasszal tökéletesíteni egy eső áztatta vasárnap délelőtt, micsoda praktikus, cuki gondolat, hát nem nagyszerű??
Nem is értem. Biztosan bennem van a hiba. Egy szutyok vagyok, hogy nem rendezgetem nagyság szerinti sorrendbe a cipődobozaimat, és nem tüsténkedek nap-mint-nap négykézláb a szobák szegélyléceinek portalanítása közben. Pedig mindez oly egyszerű, és Martha mindig ott van velünk, személyesen segít nekünk, csupán mindent-megoldó CHECK-LISTjeit kell kinyomtatnunk, és az addig elképzelhetetlenül összetett feladatok egy szempillantás alatt egyszerű, bárki által kivitelezhető, szórakoztató, csudálatos napi rutinná válhatnak!
És igazából én vagyok a nyomorult szargombóc, hiszen nekem csak egy sima lakást kéne karban tartanom, míg Martha egy 3 emeletes családi házzal (+ kert + garázs + kutyaól + kocsi + madáretető + férj + gyerekek + éhező árvák + világbéke) birkózik meg könnyedén, gond nélkül, nap nap után (hála a Csudálatos Checklistjeinek!!!).

De, igazságtalan vagyok. Mert Martha azért van e világon, hogy SEGÍTSEN nekem - megcirógatja szutyokvagyszargombóc buksimat, és megmutatja, hogyan érhetem el én is mindezt, könnyedén, a gyerkőcökkel együtt, vidáman és nevetve, akár munka után, hazaérve, vagy napsütötte hétvégéken, a kertben hancúrozva, hogy azután a teljes élet részeként élvezhessem a nappalimba beáradó napsugarakat, amelyek áthatolva a saját magam által varrt függönyön, megtörve a hetente 4-szer kiporszívózott kanapémon, tovasuhanva az aznap összedobott könnyed őszi virágcsokron, összefonódva a konyhából beszivárgó édes, kardamomos-fahéjas körtés-habos, éppen sülő vanília-felfújt illatával, végül megcsillanjon a helyes gyöngydíszen, amit gyermekkel készítettünk, egy közös családi délutánon, a kandallóban ropogó tűz előtt, egy bögre házi készítésű forró csoki társaságában.

Tudom, hogy hihetetlen, de Marthaval mindez valóság lehet!!

És itt ülök, egy pesti bérház közepén, ahová csak akkor árad be a napsütés, ha elhiszem, ahol kertészkedni csak megfelelő mennyiségű tudatmódosító szer bevétele után lehet, és ahová hulla fáradtan érkezem, egész napos agyleszívó munka után, éhesen, fáradtan, óvodából szabadult, enyhén lestrapált gyermekkel az oldalamon.
És akkor leülök a gép elé, és itt van ez a Martha Stewart, aki szerint kéthetente rutinszerűen kéne lemosnom a wc-tartály hátulját. 

Miért is volnék ideges.

Miért is érezném magam egy bukott, kudarcot vallott háziasszonynak!?

És hogy-hogy nem, ilyenkor pont Martha Stewart az, aki inspirál a változásra. A már-már művi illusztrációk, a giccsesen csöpögő virágcsokrok és praktikus (sohanemfogom-megcsinálni) tippek lelket öntenek belém. Igaz, hogy mindössze 10 percre, de az a tíz perc erőt ad a mosogatáshoz és a szennyes összekészítéséhez. Nem fogom megcsinálni amit ír, de kedvet kapok tőle.
És ezért olvasom és látogatom az oldalát újra és újra, elnyomva a hányingert és minden bennem felgyülemlő ellenszenvet, mert vágyom valahol arra, hogy nekem is így nézzen ki az otthonom, hogy én is ilyen lehessek, ami persze képtelenség...
De a semminél talán mégiscsak több.

rekord!

Címkék: blog stewart martha

2009.10.29. 14:40

október 25-én a blogom rekordot döntött!

0, azaz nulla látogatója volt!:)
óóóó, jeee....

hamarosan érkezik egy bejegyzés Martha Stewartról, addig kérlek benneteket, ne türelmetlenkedjetek, a szerver alig bírja a rohamot...

üdv!

Nincs is annál csodálatosabb érzés, mint amikor az ember (vekker nélkül!!) felébred hajnali fél 6 körül, és aztán rájön, hogy minek. A következőképpen szokott ez történni:
- Hű, bzdmeg, elaludtam, már világosodik, basszus, mennyi az idő? (felkönyökölök) - ja, még oké, időben vagyok. milyen nap van ma? ööö... péntek.
JAAA péntek, zsír, szabadnap! Akkor még egy órácskát ráhúzok - és mindez alig tart néhány másodpercig, már újra édesdeden alszom.

Hát, igen. Az élet szép:) Az a legédesebb néhány másodperc, amíg az ember rájön, hogy ma nem kell felkelni... Ah!

Naszóval, ma is ilyen napom van. Persze, távol az ideálistól, mert aztán gyermeket így is el kellett dobni az óvodába, fél 9-kor ültem fel az ágyban, félholt-sápadtan, hogy basszus, gyermeket vinni kell, elkéstünk, kapkodás, idegeskedés... De, nem volt para, 9 körülre beértünk.

Viszont. Azóta gyakorlatilag nem csináltam semmit, ami a felettébb nyomasztó kategóriába tartozó vétkek sorát szaporítja. Adott egy nap, egy gyermekmentes nap, amikor kicsit ráncba szedhetném a lakást, én meg erre mit csinálok? Szundizom a kanapén, felváltva egy kis hírolvasással. Mentségemre legyen mondva, elég nehéz kávé nélkül életben maradnom, és csak mostanra győztem le a lustaságomat, és főztem egy jó erőset. Méreg erőset.

Lassan dél van. Lehet, hogy mégis belevágok a rendrakásba, ilyenkor mindig azt számolgatom, hogy tulajdonképpen még így is beleférnék az időbe, és mennyivel szebb az élet egy tiszta, csinos lakásban... De addig-addig lamentálok ezen, míg elérkezik a késő délután, és mennem kell gyermekért...
Valaki megdobhatna pár flow-csírával.

Az ocsmány dizájnról

2009.09.15. 06:52

 nekem is van szemem, érzékelem én, hogy ez a narancsos fa elég czinkes, de be kell érnem ennyivel. majd legfeljebb sűrűn váltogatom a bőreimet.

azért ha vki tudja, hogyan kell archiválni a korábbi bejegyzéseket, szóljon. köszi.

Magyarázkodás nélkül --

2009.09.14. 23:20

 talán felesleges - legfőképpen pedig unalmas! - volna ecsetelnem, mi mindent csináltam az elmúlt évben, miért nem írtam, stb., a lényeg, hogy most megint rám jött a GM, és ez a késztetés nem akar szűnni.

blogom mottója is megváltozott (mert eddig nem is volt mottóm, hehe) - bejegyzéseimet tehetségtelen háziasszonyoknak ajánlom. hogy miért?

mert elkezdtem gasztroblogokat és - főként angol nyelvű - "p*na-magazinokat" (idézet woodytól) olvasni (hátha fellelkesedem), tele habos-mázos illusztrációkkal, pille-könnyű tanácsokkal, csupa derűvel, giccses életképekkel, guszta 3,5-óra-alatt-könnyedén-összedobod receptekkel, és tulajdonképpen az egész annyira irritáló, hogy fulladjanak meg.

mert én nem szoktam a napfényes kertemben grill-sütögetős partit adni a csajoknak dumcsizással egybekötött koktélozgatás mellett - mivel gangos a ház, a konyha csak reggel 7-kor lát napfényt, és mert a "csajok" is robotolnak, és örülök, ha a hűtőig el tudom magam vonszolni nagy ritkán egy sörért.
persze attól még szeretnék napfényes konyhát meg fűszernövényt az ablakomba. de a mentám is 2 napja döglött ki (ezúttal 4 napig bírta, minden jóindulatom ellenére), és a mosatlannak tulajdonképpen csak a fellelhető konyhai eszközök mennyisége szab határt... szóval ennyit az olvasottakról.

nyilván, ezt a blogot rajtam kívül csak én fogom olvasni, mivel én is azért olvasok életérzés-blogokat, hogy egy percre jobb legyen (amíg rá nem jövök, én mekkora tehetségtelen kontár vagyok), és ki akar olvasni odakozmált pirítósról? meg diadalként elkönyvelt lecsóról? meg a hét teljesítményéről, miszerint sikerült egymás után kétszer egyenesen a szennyes kosárba dobni a levetett ruhát?

na ugye.

ennyit bevezetésképpen.

megyek nyújtózni egyet a 24 előtt. gyümölcs nincs, pedig ölni tudnék egy szaftos barackért. marad hát a kefír.

üdv!

Visszatérek!

2009.09.12. 18:23

 Kedves Olvasóim!

Nemsokára visszatérek. Addig kis türelmet kérek.

Üdv!

igeeeeeen, beugró!!!!

2008.08.12. 00:32

szeretlek m1!

üdv!
egy biztos beugró-nézôtök

nem szokásom, hogy mások blogjait olvassam (kivétel, természetesen, ki más volna, mint a csajom), de tegnap megtettem. egyik blogról kavarodtam át a másikra, jobbnál jobbakra.

és felidegesített.

hogy jön valaki ahhoz, hogy ilyen szórakoztató legyen!? bakker, még én is kuncogtam a bejegyzéseken! felháborító. de tényleg. (csajom, befogod, a tiéd az egyik ilyen blog...)

úgyhogy abba is hagytam az olvasást, és egy idôre tényleg leteszek a blogolásról. lehetetlenség "megmaradni a piacon", és -némi önkritikát gyakorolva- be kell ismernem, sôt bíztatni szeretném ezzel a Kedves Olvasót: olvassa mások blogjait, minôségi munkák. amúgyis, beindultam munkafronton, nincs is idôm irogatni (jó szöveg, mi? de, hadd legyen nekem is némi vigaszom/mentségem...).

na mindegy. íme, az értelmetlen bejegyzések újabb példája. de ígérem, most már befogom, de tényleg:)

csöppet

Címkék: blog halál

2008.07.08. 17:27

behalt a blogom. nincs mese. kinyiffantottam.

vigasztal a tudat, hogy bármikor újraéleszthetem.

kellenének izgis témák, egy kis kommentezés, valami. persze, tudom, tudom, megint mást akarok dolgoztatni... de most komolyan: szívesen írnék közérdekû témákról, de, tulajdonképpen, mi érdekli az embereket? vér, szex, horoszkóp. egyik sem az erôsségem. egyéb ötlet?

 

csajom és az ô fényképe

Címkék: balek uh csajom

2008.05.21. 23:49

hát, mit is mondhatnék - csajom, ez a gyerek cukiii:) jó, mondhatnák a rosszindulatú áskálódók, mi más is lehetne egy ultrahangos felvétel alapján?? de nem, ez a gyerek tényleg édes.
nem jut eszembe semmi datolyaérlelô, hogy jenci nénit idézzem. ha eszembejut bármi, ami még akkoris érdekelni fog, amikor a gép közelébe jutok, megírom.
ja, igen, a house könyv vicces.
üdv!

gusztus dolga...

Címkék: döbbenet fater

2008.05.18. 23:23

talán felesleges is mondanom, hogy fater találta a most következô ínyencséget (a szó minden perverz értelmében):
csak erôs idegzetûeknek!!!! klikk ide

khmm.
ki kér még egy szeletet?:)
süti beállítások módosítása